הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים

חיפושית הזהב של מיס בנסון,ספרה הקסום של רייצ’ל ג’ויס

Spread the love

תפילה לשובם בשלום של החטופים, החיילים והמפונים.

חיבוק לפצועים ותנחומים למשפחות השכלות.

חיפושית הזהב של מיס בנסון- רייצ’ל ג’ויס

סיפור הרפתקה בלתי סביר בעליל עם דמויות אנושיות מאוד, שמלמדות אותנו מהי חברות, גם אם התנאים הם בלתי הגיוניים.

לא שמעתי על קלדוניה החדשה וגם לא על  חיפושית הזהב, בעיני  דמיינתי סיכה על דש מעיל של גבירות מהמאה הקודמת. אבל את הסופרת אני מכירה מספרה “המסע הבלתי סביר בעליל של הרולד פריי” ספר נפלא ומיוחד. וידעתי שהיא תיקח אותי למסע קסום לקלדוניה החדשה.

וכך היה. משום מה הספר הזכיר לי את הסרט “מיס סנשיין הקטנה.” לא בתוכן, אך ברעיון של עלילה לא סבירה שעוברת היטב אצל הצופה.

גם כאן בספר, העלילה החצי הזויה עברה לי והעבירה לי את הקריאה בהנאה מרובה, מה שקשה בימים אלו של המתנה למטח טילים לא הגיוני, אך מציאותי.

לונדון של שנת 1950 כמה שנים  של אחרי המלחמה עם קיצוב כלכלי וחיילים שחזרו הביתה מהמלחמה, חלקם פצועי גוף וחלקם פגועי נפש. מיס בנסון אשה כבת חמישים ועדיין היא מיס. מלמדת בבית הספר את הבנות כלכלת בית, איך לגהץ חולצות של גברים ואיך לבשל ירקות. הבנות צוחקות עליה בכל הזדמנות. בבוקר העלילה מיס בנסון הפגועה מאירוע בכיתה, מוצאת את עצמה שועטת בריצה מבית הספר תוך כדי, שהיא גונבת את נעליה הטובות של סגנית המנהלת ומחליטה שדי לה.

היא מחליטה להגשים חלום. כל כך נחושה ששום דבר לא יעצור אותה. חלומה הוא לנסוע לקלדוניה החדשה ולמצוא את חיפושית הזהב להביאה ללונדון, ולמסור אותה למוזיאון. זה יעודה מגיל קטן ועכשיו היא תגשים אותו ותהפוך למפורסמת.

כדי לצאת למסע היא זקוקה למשלחת, שהיא תעמוד בראשה. איניד, אשה קטנה ששערה צבע בצהוב זוהר, לבושה בחליפה ורודה בוהקת מצטרפת אליה למסע, כי היא היחידה מתוך ארבעת המועמדים שהתייצבה ביום הנסיעה.

שתי נשים שונות כל כך יוצאות למסע של חייהן. מיס בנסון, אפרורית, מגושמת, מפוחדת מהסביבה, ואילו איניד כולה תוססת, צבעונית, מדברת ללא הפסקה ומושכת תשומת לב. האמת, הייתי רוצה אותה לידי ברגעים קשים

איניד שכולה אש וגופרית, מבולגנת, אומרת שעד שימצאו את החיפושית אפשר לעשות חיים. כשהיא מגיעה לקלדוניה היא אינה מפסיקה להתפעל מיופי הטבע, האנשים.

המסע של שתיהן הוא מסע פיסי עם קשיי הסתגלות לתנאי המדינה, לחום, לציקלון שמופיע לפתע והורס, לערפל שיורד על האי בלי יכולת לראות ובעיקר לחברה הבריטית שמתנשאת מעליהן ולצרפתים המקומיים שאינם דוברי אנגלית.

המפגש בין שתיהן יוצר קומדיית מצבים מחייכת ולפעמים בלתי הגיונית. מרג’ורי שכל חייה היתה מנודה חברתית, לא יצרה קשר עם אנשים. כל עולמה היה מחקר על חיפושית הזהב, מתמודדת כעת עם אשה שבחיי היומיום לא היתה יכולה להיות חברתה. עכשיו כששתיהן יחד והן שונות כמו “שני עפיפונים  המעופפים לכיוונים הפוכים כשיד אחת מחזיקה בהם” אין להן ברירה, אלא להיות אחת בשביל השנייה. התלאות והמצבים גורמים להן לקירבה ולמרג’ורי לגילוי על עצמה ועל כוחותיה האנושיים.

“היא יוצאת לדרך. היא מפליגה לסוף העולם. לא רק הספינה הרימה עוגן, אלא כל תחושת האני שלה.”

מלבד מרג’ורי ואיניד יש “צל” שמלווה אותן ומאיים עליהן. הוא יוצר מתח אצל הקורא ופחד בליבן של השתיים.

רייצ’ל ג’וייס יודעת לתאר את נפשן השונות של שתי הדמויות המוזרות. לכל אחת ייחוד משלה ואפיונים משלה. מעל לכל תיאורי הטבע נפלאים וציוריים כמו פרפר נדיר שמרפרף.

“כשצווחות הרוח הגיעו לשיאים חדשים, בצבץ אור חיוור מאוד בשמים ואט־אט התחיל”

“השמש התחילה לשקוע. במערב, ריחפו גושים גדולים של רסיסי עננים בצבעי ורדים, שנראו כמו רכס הרים נוסף, והכול זרח בוורוד עז, אפילו מיסטר רולינגס והשיער של איניד. הן הלכו לאורך בֶּה דֶה סיטרוֹ. בתי הקפה והחנויות התחילו להיסגר ללילה והרחובות היו זרועים אורות אדומים וירוקים. בחוף ישבו דייגים ותיקנו רשתות. המים ליחכו בעדינות את דופנות הסירות והגלים נראו כמו תלתלים זרחניים. במרחק רטט ברק בשמים. סערה התקרבה.”

“הכוכבים היו רשת של חורים — רבים כל כך שהיה אפשר לתפור אותם זה לזה כשמיכה.”

הרומן כתוב נפלא ומרתק. ספר חכם עם תובנות וראיית עולם  חיובית. יש בו המון הומור, אנושיות וחברות מעל לכל. הדמויות מגלות על עצמן את הכוחות שלהן. זהו רומן מסע פיקרסקי, שמחייך את הלב ומה צריך יותר מזה בימים אלו. מי שבוחר לקרוא את הספר שיתנתק מההיגיון שבאירועים, ויהנה מהחוויה והטיול בקלדוניה החדשה והיפהפייה.

“חיפושית הזהב של מיס בנסון” היה בעיני כמו אוצר זהב. אוצר של נשים מיוחדות ובלתי נשכחות, עלילה מפותלת מלאת הרפתקאות ובעיקר סיפור מלא ברגשות אנושיים ובחברות אמיתית. המסע הוא לא רק כדי למצוא את החיפושית הנדירה, זהו מסע אל האני של הגיבורה, מסע פמינסטי שמוכיח, כי גם לנשים יש כוח ונחישות. המסר המרכזי הוא הגשמת החלום. מרג’ורי יצאה לקצה העולם לחפש חיפושית, שלא ברור אם היא קיימת, או לא. ברגעים שויתרה איניד הנמרצת והקופצנית שאינה מפסיקה לדבר היתה מעודדת אותה. מלמדת אותה להביט על שלושת רבעי הכוס המלאה כשמרג’רי מתקנת אותה לחצי כוס מלאה.

רגע לפני שהיא מוותרת על הגשמת החלום היא מבינה את יעודה.

“איניד צדקה. לאורך כל הדרך. מרג’רי יצאה להרפתקה לא כדי להטביע את חותמה בעולם, אלא כדי שהעולם יטביע את חותמו בה. כל הדברים שקרו —החיפושית ששכנה עד היום בדמיונה בלבד, שהיא עדיין שואפת ונושפת, שהעולם עדיין שלם אחרי כל ההרס — כל אלה הם נסים.”

ספר קסום עם הרפתקאות שיזכיר לנו את משמעות החברות ואת משמעות הקיום שלנו ויעדונו בעולם.

ממליצה.

חיפושית הזהב של מיס בנסון, רייצ’ל ג’ויס

מאנגלית : טל ארצי

עריכת תרגום: תרצה פלור

הוצאת: תכלת,2022

תגובות בפייסבוק