הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים
בנוי לקשר – אלכסיס הול
ספר רומנטי להט”בי על קשר בלתי אפשרי.
ספר טיסה – מונח לספר קליל שאינו מצריך מחשבה ונקרא בזמן טיסה. אישית איני אוהבת את ההגדרה הזו, אני בטיסה מעדיפה ספר, אפילו מורכב, שירתק אותי וישכיח ממני את זמן צפיפות המטוס.
את “בנוי לקשר” קראתי בזמן הטיסה האחרונה שלי, לכן אני מרשה לעצמי לקרוא לו ספר טיסה.
קראתי אותו במהירות, צללתי אליו ואל הדמויות הממתקיות שלו.
“בנוי לקשר” הוא ספר אהבה רומנטי בין שני גברים. ספר שעל פניו הוא קליל, אך יש בו תובנות לחיים ולחיי האנשים שבונים קשר עם בן זוג.
לוק, בן לשני הורים מוסיקאים מפורסמים שהתגרשו כשהיה בן שלוש, אביו נטש אותו ובנה קריירה מקצועית. לוק עובד בעבודה שולית כמגייס כספים לעמותת חר”א חיפושיות רוצות אמנפיצפיה. אירגון שמטרתו להציל חיפושיות זבל. המקום היחיד שהסכים להעסיק אותו. לוק חסר ביטחון, אינו מאמין בעצמו, מרגיש שהוא מתוסבך, פרנואיד, ובעיקר הורס כל קשר אנושי. הוא לא היה בזוגיות כבר חמש שנים, בן הזוג שלו בגד בו ומכר את סיפור חייו תמורת כסף.
למרות חוסר היכולת שלו להיות בקשר זוגי יש לו חברים טובים שמקיפים אותו ותומכים בו. תמיד הם שם על מנת לעזור ולפעמים גם להציל אותו מעצמו.
כדי להציל עצמו מפיטורים ממקום העבודה מציעים לו שידאג למצוא בן זוג מכובד שאיתו יופיע בנשף ההתרמה. “אם יהיה לך בן זוג מכובד וראוי ,אני בטוחה שתחזור במהירות להיות חביב התורמים.” כאן נכנסים לתמונה חבריו הנאמנים ומציעים לו את אוליבר, עורך הדין החתיך והמוכשר, גם הוא כמו לוק זקוק לבן זוג, כדי להגיע לאירוע משפחתי.
להפתעתם מתברר להם, שגם זוגיות פיקטיבית צריך לתחזק ולבנות.
מזכיר את חתונמי? ככה אני הרגשתי.
הקשר בינהם הוא קשר של חוזה שאותו מנסח אוליבר עורך הדין בקפדנות לפרטי פרטים. וכמו כל רומן רומנטי הקשר יתחיל בגישושים, האחד יבדוק את השני, יהיו עליות ומורדות ב”זוגיות” החוזה בינהם. יהיו מכשולים, הפתעות ואפילו קצת מתח בקריאה.
הספר הזה חייך אותי מתחילתו ועד סופו. יש בו הומור וכפל משמעות של מילים, עבודת התרגום של ירון פריד מעולה, הוא מצליח להעביר את כפל משמעות המילים, את דקויות ההומור ובעיקר את הסלנג והביטויים של קהילת הלהט”בית.
מעבר לכתיבה הקולחת והמדויקת, אלכסיס הול מצליח לחדור לעומק הדמויות המנוגדות, שרחוקות אחת מהשני ולקרב אותן בעדינות זה לזה. לוק מוצג בתחילת הספר כלוזר, כמי שאינו מצליח להעביר את מחשבותיו ולתרגם אותן למילים, הכל יצא לו “עקום” והפוך ממה שהתכוון. לאט לאט דמותו מתעדנת והוא מוצא את הדרך לליבו של אוליבר. אוליבר המושלם בעיניו של לוק מתגלה במורכבותו הפנימית.
יחד הם בונים קשר.
אהבתי את ההומור בספר, את הביקורת שמעבר למשפטים. ההומור של הדמויות הוא עוקצני, לפעמים שחור וכל מטרתו היא ליצור חיץ או גדר תייל דוקרנית כדי לא לאפשר לחדור אליהם. “קל יותר להרחיק מעליך אנשים מאשר לראות אותם עוזבים.”
אלכסיס הול משבץ לאורך כל הסרט רמזים ואזכורים של סרטים. לפעמים הרגשתי כמו בתוך עלילת המחזה “חלום ליל קיץ” של שייקספיר.
“בנוי לקשר” הוא ספר חביב וקריא על בניית קשר בלתי אפשרי בין בני זוג. ספר שמזכיר לנו, שבעזרת אהבה מתגברים על כל המכשולים. האהבה היא הגשר. לא שלא ידענו, אבל הקריאה מזכירה לנו, כדי שלא נשכח ונשקע ביומיום.