הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים

רילוקיישן, איילת גונדר-גושן

Spread the love

התעלומה הכי גדולה של אנשים היא הילדים שלהם.

רילוקיישן הוא ספר קריא עם דמויות מציאותיות שכל אחד מהקוראים מכיר מסביבתו.

לילך ומיכאל עקרו לארה”ב, היום קוראים לזה רילוקיישן. פעם אמרו ירידה. את שמה של לילך קשה לאמריקאים להגות והם קוראים לה לִילה, ומיכאל נקרא בפיהם מִיכָּאֵל. לבנם הם בחרו בשם אוניברסלי, אדם.

שניהם יודעם שאחרי גיל שש ימתח קו ביניהם, הם יהיו ישראלים שמדברים אנגלית ואדם יהיה אמריקאי שמדבר עברית.

הספר נפתח בפיגוע בבית הכנסת, אותו פיגוע זורע חרדה בקרב הקהילה הקטנה והשקטה שכן הוא מערער את המטרה שלשמה נשארו בארה”ב. לילך ומיכאל החליטו להישאר בארה”ב כדי לגדל את אדם במקום שאין בו מלחמות, עכשיו לילך תוהה, כי יתכן שהם טעו, אולי הגנו עליו מטירוף ישראלי, אבל הפקירו אותו לטירוף אחר.

בהמשך הם חווים אירוע נוסף שמטלטל את המשפחה. ג’מאל בן השש עשרה, חברו ללימודים של אדם, מתמוטט במסיבה שבה נכח אדם ומת. הסיבה כנראה סמים.

אדם  נחשב לילד חנון, שקט ואינו מתבלט הופך להיות מוקד הסקרנות.

מכאן לילך נכנסת לחרדות ומחול שדים. האימהות שלה עומדת בספק, היא שואלת את עצמה עד כמה היא מכירה את בנה. בשיחה עם אמו של ג’מאל מגלה לה אמו של ג’מאל “אני רוצה לשאול אותך שוב, האם את מכירה את הבן שלך? כי אני נשרפת בתוך העור שלי מזה שאני לא יודעת מה קרה לבן שלי.”

רילוקיישן הוא ספר קריא, כתיבתו קולחת. הדמויות מציאותיות ואמינות, אילת גונדר גושן מצליחה להביא בפני הקורא דילמות רבות אוניברסליות, כמו אימהות, חברות בתוך המשפחה, קנאה בין מי שמצליח ומי שנשאר מאחור, ודילמות השייכות למציאות הישראלית, היחס למי שעזב את ישראל ויחסם של אלו שהיגרו למדינה. החרדות מהפיגועים בארץ.

דמותה של לילך היא דמות אמינה שמצליחה להעביר לקורא את מחשבותיה וחרדותיה, המתח שבו היא נתונה והחשש, שמא בנה אולי אשם במותו של ג’מאל מאוד חזקים ולופתים את הקורא. יש בספר מתח וסיבוך.

לטעמי ניתן היה להדק מעט את השליש הראשון של הספר, היו בו פרטים רבים שלא קידמו את העלילה.

ספר קריא שהעביר לי יופי את זמן האומיקרון.

 

רילוקיישן, איילת גונדר-גושן

הוצאת אחוזת בית, 2022

תגובות בפייסבוק