הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים

צרפת גרמניה והמופתי הגדול, ספרה החשוב של מדלן קאן

Spread the love

ספר היסטורי חשוב שנקרא בשטף.

בשבוע הספר, בשיטוטי בין הדוכנים פגשתי אשה מדהימה. קטנת קומה, יפה, אנרגטית בעלת מראה שהסגיר שהיא לא מכאן. היא הגישה לי ספרון תכלת קטן. “צרפת, גרמניה והמופתי הגדול.”

זו היתה מדלן קאן, רופאה ילידת צרפת שהתגוררה בפריס. כשיצאה לגימלאות למדה היסטוריה וכתבה 14 ספרים. לפני שבע שנים עלתה לארץ. בצרפתית העילגת שלי תהיתי איך עזבה את פריס (אהובתי)  במילה אחת אמרה לי, “אנטישמיות”. את ספרה ה-15 “צרפת, גרמניה והמופתי הגדול” כתבה כאן, בארץ ישראל, בתל אביב.

בספרה היא מתארת את דמותו של המופתי הגדול וכיצד השפיע על המערך הפוליטי במזרח התיכון. המופתי מתואר כשונא יהודים מושבע, אשר ראה בעלייתם של היהודים לארץ ישראל איום על המדינות הערביות. את השנאה טיפח ועודד בכל אמצעי.

מוחמד אמין אל-חוסייני נולד בשנת 1895 בירושלים והיה בנו של המופתי. המופתי ידוע כמי שהתנגד באלימות לעליית היהודים לא”י, ובהתאם לכך הציע שירות לגרמניה הנאצית. נחוש למנוע עליית יהודים, פנה למנהגי הרייך השלישי ושאל עד כמה הרייך השלישי מוכן לתמוך בתנועה הערבית נגד היהודים. התעניינות זו זיכתה אותו בתמיכה כלכלית מצד גרמניה.

את שנאתו ליהודים טיפח על ידי תרגום לערבית של הספר “הפרוטוקולים של זקני ציון”. הוא מכנה בפומבי את היהודים ״ משחית עמים״ ערפד של עמים״. הוא אפילו מסתמך על כך בקוראן, בטענה שמוחמד עצמו ראה ביהודים אויבי האסלאם, כי אלו דחו את מוחמד, כיוון שלא היה יהודי.

באמצעות טענות אלו הוא מתסיס את הישוב הערבי ומוביל לפרעות.

במלחמת העולם השנייה הוא מתחבר לגרמניה הנאצית, מתלהם ברדיו ברלין נגד היהודים, ומבקש שאנשיו ילחמו על זכויותיהם ויהרגו יהודים.

בינתיים בעלות הברית מתחילות לכבוש ניצחונות. המופתי מאוכזב מכך שיהודים מגיעים לפלשתינה. הוא מציע למדינות הציר שיתוף פעולה בתנאי שיכירו בעצמאות וריבונות של מדינה ערבית. הוא לא רצה רק את פלשתינה אלא, אימפריה שאותה ינהיג לבדו. לכן הציע שיתוף פעולה ואף הקמת גדודי אס אס מוסלמים. בתמורה הוא מקבל כסף. המופתי שהראה את שנאתו ליהודים קיבל את ברכתו של הימלר.

בריטניה רואה בו מנהיג טרור נקמן, שמקבל כספים מאיטליה וממומן מגרמניה.

האנטישמיות שלו גרמה להמצאת לאומיות פלסטינית שהיוותה סמן עולמי ויצרה אידאולוגיה של הטרור האסלאמי.

ב 1948לאחר תבוסת הערבים החלו להישמע קולות בעולם להעמיד לדין את המופתי. הוא משתקע בצרפת שמתנגדת להסגרתו. בריטניה לא ביקשה להסגירו, אפילו ארה”ב התכופפה בעקבות מכתב מחאה. איש לא רצה לריב עם המדינות הערביות.

המופתי בורח ממדינה למדינה.

“צרפת, גרמניה  והמופתי הגדול” הוא ספר צנום שכל משפט בו משמעותי.

אין בספר רק עובדות היסטוריות יבשות. אלא תיאור התקופה מנקודת מבט חברתית.

מדלן קאן נותנת הסברים למהלכים הפולטים ובעיקר למתח בין צרפת לבריטניה בשלטון המנדט במזרח התיכון. מהלכים שמשפיעים עד היום.

הלוואי ויכולתי להביא בפניכם את כל הפרטים שמרכיבים את ההיסטוריה הסבוכה שלנו כאן. לצערי כל משפט בספר חשוב.

ספר קריא שמתאר את האירועים לא בהעברת אינפורמציה ממצה ויבשה. ספר שמעביר את אווירת ההיסטוריה ומכניס את הקורא אל דפי ההיסטוריה.

הספר העלה אצלי תהיות ומחשבות רבות, כיצד דמותו של מנהיג מניפולטיבי מצליחה לעורר עם שלם לשנאה, ומדוע אין דמות של מנהיג שיכול לקרר את אותה האיבה. מה היה קורה לו בריטניה היתה מחסלת אותו כמו שתיכננה.

כמי שלמדה על המופתי בשעורי ההיסטוריה הוסיף לי הספר רבות ונתן לי תמונה רחבה של כל המערך החברתי והפוליטי במזרח התיכון.

ספר חשוב ומומלץ.

צרפת, גרמניה והמופתי הגדול, מדלן קאן

מצרפתית, מאיה גז

טפר, הוצאה לאור, 2021

         

תגובות בפייסבוק