הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים
כל מקום אחר – כריסטופר אישרווד
״ לסופר כל דבר הוא בגדר חומר גלם וכי אל לו להתרעם על לחם חוקו.״
הספר הוא זיכרונותיו של הסופר כריסטופר אישרווד.
ארבעה אנשים, ארבע תחנות בחייו של הסופר כריסטופר אישרווד המסופרים לפי סדר כרונולוגי. ארבעה אנשים שהשפיעו על חייו כסופר ועיצבו את אישיותו.
הספר “כל מקום אחר” משרטט את מהלך חייו במקומות שונים בעולם ודמויות מורכבות שהשפיעו על אישיותו.
כריסטופר אישרווד מפגיש אותנו עם עצמו ועם ארבעה מחבריו ששימשו לו כדמויות לכתיבת הסיפורים.
הסיפורים מסופרים לפי סדר מפגשיו עם הדמויות, לפי סדר זמן כרונולוגי. הקריאה בהם מעידה על שלבים בהתבגרותו של כריסטופר כאדם וכיוצר.
באביב 1928 כשהוא בן 23 פוגש כריסטופר את מר לנקסטר, איש המחשיב עצמו ומתנשא מול כריסטופר. מר לנקסטר נותן לו עצות ספרותיות. כריסטופר עצמו חושש מהשפעתו של מר לנקסטר עליו. המפגש עימו מגלה לו עד כמה האנשים אינם מי שהם מצטיירים כלפי חוץ.
את אמברוז הוא פוגש חמש שנים מאוחר יותר ב 1933 באיי יוון. גרמניה עומדת בפני שינוי, היטלר עלה לשלטון וכולם חוששים. הוא נוסע ברכבת עם ואלדמר שאותו נפגוש בסיפור אחר. בתחנת הרכבת מחכה לו האנס מלווה ב אמברוז בן גילו, בעל מראה נערי. חבורת הנערים נוסעת לאי, כריסטופר מתאר את הנוף הנשקף מהחלון בתיאוריים מוחשיים ציוריים אפילו ליריים כל כך.
המפגש עם אמברוז מעורר בו רגשות כעס וטינה שהדחיק. כתיבת יומן מקלה עליו. ביומנו חושף את רגשותיו. מגלה את הבדידות האישית שלו והחיפוש אחר לא להיות לבד. הגילוי הנרעש עבורו הוא שאנגליה מחרידה ויחד עם זאת לא יוכל להיות ללא לונדון.
הגילויים שלו את עצמו מול התנהלותו של אמברוז, מהווים מראה עבורו, דרך אופיו של אמברוז הוא מגלה מיהו ומהי שייכות למקום.
כשחזר לאנגליה הוא מגלה מבט בעיניו שלא היה שם לפני כן. מגלה לפצע שאינו שייך לאי או לאנגליה או לכל מקום אחר.
ב1938 הוא פוגש בואלדמר, אותו חבר שהיה עימו באי. ולאדמר משנה את שמו ואת התנהלותו בחיים. המפגש עם ולאדמר מגלה לו על עצמו, ועד כמה קשה לו לשחק לפי חוקי המשחק.
את פול, הדמות האחרונה והמורכבת הוא פוגש בוורלי הילס בשנת 1940 כשהמלחמה עשרות אלפי קילומטר משם, הוא מתייסר בגלל המלחמה.
בשנה זו כריסטופר עובד באולפן קולנוע, ומגשים את חלומות הכתיבה שלו.
פול מצליח לעורר בו רגשות כעס, קנאה. יש ביניהם מריבות על מהות החיים. פול מהווה מראה לדמותו של כריסטופר בנושא המגדר המיני.
זה הסיפור המורכב ביותר מבין שאר הסיפורים וכריסטופר מקדיש לו מספר רב של עמודים.
בכל הסיפורים מתגלה כריסטופר, הסופר והמספר כאדם רגיש ופגיע. ההתבוננות העמוקה שלו אל עצמו פנימה בתקופות שונות של חייו משמשות הצצה אל דמות הסופר ובעיקר ניסיונות הבנת מקורות ההשראה.
הכתיבה של אישרווד היא כתיבה נוקבת, מושחזת וביקורתית, ביקורת כלפי החברה ובעיקר כלפי עצמו.
המפגשים עם הדמויות הייחודיות והמעניינות מעניקים לקורא תובנה ואף חשיבה על הקורא עצמו. מי הם החברים והאנשים שמשפיעים עלינו.
הסיפורים נכתבו בשנים שונות וסדר הופעתם הוא כרונולוגי המעיד על התפתחותו האישית של כריסטופר, שהופך מבחור צעיר לאיש בוגר בעל דעות ויכולות כתיבה שהשתפרו.
הסיפורים אינם אחידים באופן הכתיבה, מה שמעיד על שינויי והתבגרות אצל הסופר, מאדם צעיר בן 23 המחפש דרכו כסופר, לאדם בשל ומפורסם. למרות שעינו נעשתה ביקורתית ובעלת אפשרות ויכולת ניתוח הוא נשאר רגיש לסביבה ורגיש לאומנות יכולת שמאפשרת לו לכתוב בפיוטיות ומלוא החושים על עצמו.
“כל מקום אחר” הוא ספר שאינו מתאר רק מקומות פיסיים, אלא מתאר את מקומם של האנשים בחיי האומן ואת מקומה של היצירה בחיינו.
ספר הכתוב בחדות ושנינות עם יכולת רבה של כנות והתבוננות פנימה.
ממליצה.
כל מקום אחר, כריסטופר אישרווד
מאנגלית, מיכל אלפון
הוצאת אפרסמון, 2020