הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים

המלצות לשבוע הספר תש”פ

Spread the love

בכל שנה כשמסתיים לו שבוע הספר אני מייד סופרת את הימים עד לשבוע הספר הבא. השנה שבוע הספר תש”פ ייזכר היטב, לא רק בזכות שפע ספרי המקור, אלא בגלל מגפת הקורונה וביטול שבוע הספר, ביטול שהעציב אותי.

עבורי שבוע הספר הוא החגיגה הגדולה ביותר שלי. לאורך כל השנה אני מחכה לימים הללו. אלו ערבים שבהם אני משוטטת בהנאה ובטירוף חושים בין הדוכנים, בין הסופרים, בין ההוצאות וחברי לקריאה. כל ערב אני מגיעה לכיכר לנשום ולהריח את האוויר של החגיגה ותמיד אני בטוחה שהיא בשבילי.

במשך השנה הספרים מלווים אותי ובשבוע הזה אני גומלת להם על הנאמנות והאהבה אלי.

השנה חג עצוב ומוזר. מגפה אחת בלתי נראית שינתה תוכניות.אבל אל ניתן לה לקלקל לנו את החג של הספר העברי.

גם אם אין דוכנים, בלונים, חגיגות שהורגלנו אליהן, ממליצה לכולנו לפרגן לסופרים שעמלו שנים על כתיבה, שחלמו לפגוש אותנו בדוכנים, שנהנו לחתום על ספרם.

קראתי ספרי מקור רבים במהלך השנה ושמחתי על השפע הרב ועל מגוון הנושאים שנכתבו.

על הספרים הטובים המלצתי בבלוג ואף דרגתי אותם בטבלת המבקרים של עיתון הארץ. אני מביטה במדף שלי ומחפשת על אלו ספרים להמליץ, ומגלה שהבחירה קשה. כיוון שזהו החג של הספר העברי אמליץ על ספרי המקור.

הרשימה הבאה אינה לפי דירוג הספר, אלא לפי סדר הקריאה שלי במהלך השנה.

שמיכת פרחים, רותי גאון הוצאת ידיעות אחרונות, ספרי חמד, 2019

רותי גאון, פרצה לתודעתנו בפוסט אישי ובתמונה מרגשת. היא סחפה מדינה שלמה לקמפיין חברתי. רותי גאון כתבה ספר מרגש רגיש, כואב ומצחיק. אומנם היא שינתה את שמות הדמויות, אך ברור שכתבה עליה ועל בני משפחתה.

גיבורת הספר, חסרת שם ובעלה, מתן, מצפים לילד שלישי. ילד שיביא שמחה לאחר מותו של אבי,  אביו של מתן. ילד שלישי שישא את שמו. אלא שהילד נולד עם “ג’ייאנט נבוס”, תסמונת נדירה המתבטאת בשומות חומות, שהן נגעים על העור ובתוך הגוף. מרגע זה חיי בני המשפחה משתנים.

הגיבורה מבוהלת מהילד ומבוהלת מעצמה שוקעת בדיכאון.

בכנות ובאומץ לב היא משתפת אותנו עם כל מחשבותיה מהרגע של לפני הלידה. מהרגע שבו לא רצתה ילד נוסף, כי היתה עסוקה בקריירה. מרגע הלידה שבו כל חייה התהפכו עליה ועל משפחתם. מהתהומות שאליהם הגיעה.עד להבנה ולהכרה שבה קיבלה החלטה לחזור להיות אותה אשה ואמא לביאה  שהיתה.

  רומן, מיכל קובזמן .הוצאת כנרת זמורה, 2019

רומן ביכורים שלם ומושלם.

איה ומיקי שתי דמויות חבולות עם מטען מהעבר, נרשמים לסדנת כתיבה.

איה נשואה לבועז. מיקי נשוי לרויטל ויש להם שני ילדים קטנים. בסדנת הכתיבה הם נפגשים. כל אחד הגיע לסדנה מסיבותיו שלו. המפגש ביניהם ומטלות הסדנה חושפות אותם ומקלפות את הגלד של הפצע הישן.

ספר שהצליח לעורר בי רגשות רבים. מנעד רחב של תחושות. מאופן הכתיבה הרגישה ועד לדמויות המיוחדת והמעניינות.

בשליחות הלב, אוֹרי סלונים. הוצאת ידיעות אחרונות, 2019

ביוגרפיה מרתקת של  אוֹרי סלונים, מי שמזוהה עם השבויים והנעדרים של מדינתנו. מי שפעל למען השבתם ומי שמקדיש  בהווה את כל כולו למען ילדי וראייטי.

זה אינו ספר ביוגרפי רגיל שבו תולדות חיו של הכותב מסופרים, זהו ספר המקפל את כל תולדות המדינה על צערה וכאבה ובעיקר על יופייה על האמונה באדם ובחיים, על אהבת הזולת והנתינה.

כל כך הרבה פרטים היסטוריה של העם והיסטוריה של המשפחה שזורים זה בזה, לפעמים ההיסטוריה היא רקע לפעמים היא קידמת הבמה.

הכתיבה של הספר עמוקה. אוֹרי כותב בחוכמה עם הרבה רגש, יש בו חוכמת חיים וחוכמת המקצוע, אבל מעל לכל אוֹרי הוא בעל ערכים של אהבת המולדת ואהבת האדם.

אמזלג , יוסי סוכרי. הוצאת עם עובד, 2019

יוסי סוכרי מגיש לנו גיבור שהוא אנטי גיבור לחלוטין. הגיבור  החדש של הספרות.

זהו הוא יומן מסע פסיכולוגי. יומן מסע חיצוני ופנימי שלפעמים הגבולות בין שניהם מטשטש. אמזלג האינטלקטואל המזרחי יוצא בעל כורחו לחפש את עצמו.  אמזלג ניסה בכל כוחו להדחיק את הבית המסורתי המזרחי והפך ל”משתכנז”.

המסע הוא לא רק אל שורשי ביתו שלו ,אלא מסע אל תוך עצמו.

סקירה שלי על הספר

הצגה יומית, אדיבה גפן. הוצאת, כנרת, זמורה, דביר 2019

״הצגה יומית״ – ספר שהוא סרט, תמונות תמונות של אירועים המתחברים לעלילת קולנוע ולסרט כואב. נעמי הגיבורה חוזרת אל שכונת ילדותה 15 שנים לאחר שעזבה ונשבעה שלא לשוב. נעמי מגיעה לרחוב השילוח 14א בחיפה, בית שעזבה 15 שנים קודם לכן, בית שרצתה להוציא אותו ממנה ללא הצלחה. היום לאחר משבר זוגיות ואהבה לא מוצלחת היא שבה לעברה. העבר כואב, העבר מצחיק, העבר צבעוני מלא בריחות וטעמים.

הספר כתוב בשני קולות, קול ראשון הוא קולה של נעמי המספרת את סיפורה וזיכרונותיה, הקול השני הוא קול המקהלה. אנשי השכונה מביאים את סיפורה של נעמי דרך עיניהם כמו שהם צפו בו מהמרפסת.

אחד הספרים המרגשים שקראתי ושהחזיר אותי לנוף ילדותי.

בואי, אורלי סיגל. הוצאת כנרת זמורה, 2019

“בואי” של אורלי סיגל מכיל שלוש נובלות הכתובות באומץ רב ובתיאורים מציאותיים וציוריים, תיאורים  מדויקים. שלוש נובלות המאוגדות יחד בחוכמה אנושית ובאמת פנימית של הדמויות.

שלוש נובלות, שלוש דמויות ולכולן סוד  שהן נושאות אותו שנים. סוד ששמור עמוק בתוכן עד ש… עד שיום אחד יוצא החוצה והופך את חייהן.

שלוש נובלות שעוסקות בהורות.

הכתיבה של אורלי סיגל נפלאה, רעננה  בועטת. יש בה הרבה אומץ להביע מחשבות שהן “הס מלומר”. התיאורים שלה מציאותיים וציוריים יחד.

לעשות מקום, אוריאל קון. תשע נשמות 2020

“לעשות מקום” הוא אחד הספר המיוחדים שקראתי השנה, ספר ישיר גלוי ואמיץ שנולד מכאב פרידה. בעזרת הכתיבה מגלה אוריאל קון את יכולת ההיפרדות מחוויית הפרידה שלו מאשה שאהב.

זה אינו ספר עלילתי, זהו ספר מחשבות, תיאור רגשות, בדיקת גבולות פיסים של מקומות וגבולות אישיים. הספר הוא סיפורים אישיים אמיתיים עם גיבור מציאותי.

ספר שמשתף את הקורא ברגשות ובחוויות ובכאב הפרידה שלו. ספר שמציע לנו טיול במקומות גאוגרפים ובעיקר במוחו של הכותב.

הנוסעת האחרונה, טל ניצן. הוצאת עם עובד, 2020

נינה סימון בנבנישתי, על שם הזמרת שאמה העריצה, היא נערת שליחויות על אופניים. יום אחד בעודה מתגלגלת ברחובות תל אביב פוגע בה רכב יוקרה  והורס את אופניה. המפגש הקטלני הזה מוביל אותה לעבודת שליחויות חדשה. לא רק לעבודה חדשה, אלא גם להיכרויות עם אנשים ובעיקר הכרות מחודשת עם עצמה. עם נינה שלימדה את עצמה להתחבא.

מפגש אקראי עם נערה בשרותי הטרמינל בנתב”ג לאחר שחזרה מחו”ל מוביל אותה לסיחרור קצבי וגורם לנו הקוראים למתח.

טל ניצן מתארת את הצד האחורי של תל אביב. תל אביב היא לא רק בתי קפה ומסעדות, תל אביב היא גם עיר של בריונות, עובדים זרים, אלימות, עוולות. אבל תוך כל זה יש אור והאור הוא אהבת האדם והאנושיות.

עלילת הספר קולחת והמתגלגלת  כמו רכיבה על אופניים ברחובות תל אביב.

סקירה שלי על הספר

דברים נעלמים, נועה גוטר שגיא. הוצאת עם עובד, 2020

 דברים נעלמים הוא  ספר ביכורים ייחודי ואחר הכתוב ביד מיומנת.

מיכה בעל עבר מפואר. לחם עם שרון בתעלה, היה עשיר והיום איש מבוגר ללא כלום. מיכה חשב שהערב הזה  הוא מתחיל  את חייו מחדש. אלא שלמיכה תכניות וליקום תכניות אחרות. תוך כדי נסיעה מהקריות  בזמן המתנה לרמזור הירוק מתפרץ למכוניתו בחור צעיר, מכוון אליו אקדח ומצווה עליו לנסוע לכיוון דרום.

מי החוטף, מי הנהג ומה יקרה במהלך אותה נסיעה ובסופה? על כך בספר המרתק שיגרום לכם להרהר על משמעות החיים.

קריסה, אברהם אלטמן. פרדס, 2019

ספר מתח שעלילתו מתרחשת ברחובות תל אביב. העיר שלי, רחובות הקרובים לביתי ומוכרים לי כל כך.

יגאל הקר מקבל את בשורת האיוב על כך שבתו הדס ,דוקטורנטית מצליחה, נרצחה בתקרית ירי בצפון תל אביב, ליד הירקון. הרצח של הדס יוביל את יגאל לנסות לגלות מדוע נרצחה ומי רצח אותה. המשטרה פתחה בשני כיווני חקירה רגילים, יתכן והדס היתה במקום ונורתה בטעות, או שהיא שותפה ומעורבת והיוותה מטרת חיסול.

“קריסה” הוא ספר מתח עכשווי, עם רמזים מאוד ברורים למה שמתרחש בארצנו. אפשר לומר אפילו אמירה מפורשת. הוא מכיל את האירועים החברתיים שהיו כאן בשנים האחרונות ומהווה מחאה על עיוותים בחברה שלנו, עיוותים שהולכים וגדלים מיום ליום. חשש שהמדינה תקרוס.

המלצה אחרונה שהיא הממתק האישי שלי. ספר שיש לו נגיעה אישית ופינה חמה בלב אצלי.

טל מחכה לרכבת, כתבה איריס אליה כהן, אירה, תמי בצלאלי

הוצאת, ידיעות ספרים, ספרי חמד 2020

“טל מחכה לרכבת” ספר לקטנים הוא  ספר צבעוני  מהנה ושמח. איריס אליה כהן בונה עלילה בעלת קצב פנימי ותמי בצלאלי המוכשרת משלימה את העלילה בציוריה המרהיבים.

טל הקטנה מגיעה לתחנת הרכבת, אבל הרכבת מאחרת.

מה עושה טל? יושבת על ספסל וממתינה.בזמן ההמתנה מגיעים אנשים לתחנה וגם הם ממתינים לבואה של הרכבת.שלל דמויות צבעוניות עוזרות לטל להעביר את זמנה עד שהרכבת תגיע.

חג שמח לכל אוהבי הספר.

תגובות בפייסבוק