הבלוג של רחל פארן לאנשים שאוהבים ספרים
אוריקה – מאת קלייר דה דוראס על השונות והמעמדות שבחברה
פנינה ספרותית חוצת גבולות וזמן. סיפור על כאב השונות
סיפורה של אוריקה נשען על סיפור אמיתי. האביר דה בופלר מושל סנגל רואה את אוריקה התינוקת מועלת לספינת עבדים, ליבו נכמר עליה והוא מחליט להביאה לדודתו, מאדם דה ב’ ( de Beauvauבמציאות אוריקה חיה עד גיל 16.)
מבנה הסיפור הוא סיפור מסגרת, רופא המגיע למנזר לטפל בנזירה אוריקה, שומע את סיפורה ומספר לנו הקוראים את קורותיה.
אוריקה גדלה בטרקלינה של מאדם דה ב’ כשאר הילדים שבביתה. קיבלה חינוך בהתאם, למדה לקרוא, לצייר, לנגן ושיחקה עם שאר הילדים מבלי שהרגישה שונה ממעמדה ומצבע עורה.
אגדת סינדרלה מתנפצת כאשר אוריקה שומעת שיחה של גבירתה עם חברתה, שיחה הפוקחת את עיניה. חברתה של מאדם דה ב’ שואלת אותה מה יהיה בגורלה של אוריקה, שכן היא חכמה ושונה מבני עמה ומעמדה. היא נידונה לחיי בדידות.
“עם השכל שהענקת לה מי ירצה להתחתן עם כושית?”
“היא חדרה לחברה ללא רשות והחברה תתנקם בה.”
עם אמירות שכאלה לומדת אוריקה לחיות ולהבין את מצבה. היא עוברת תהליך של פיקחון ומסתגרת בתוך עצמה. מחשבות רבות חולפות בראשה. היא מבינה שלא תוכל להינשא, לא תוכל להיות משרתת ומצטערת שנמסרה למשפחה. לו היתה נשארת במעמדה הנחות היתה יודעת את מקומה וזוכה לחיות חיי עבדות היתה מקימה משפחה ולא נושאת עיניים לשמיים.
אוריקה עוברת תהליך כאב, התפכחות, קנאה אנושית, הבנה, רצון לנקמה ובעיקר צער, צער על כך שלא תזכה להגשים את אהבתה . האושר שלו זכתה היתה קצר.
סיפורה של אוריקה מרגש ונוגע ללב ,מחשבותיה של אוריקה מתארות בפשטות ובכאב אנושי.
הסיפור “אוריקה” מעלה את הבעיה האוניברסלית של בעיית השונות, בעיית המעמדות. אומנם חלפו כמעט 200 שנים, אך לצערי הבעיות שהסיפור מעלה נותרו. האם מהפכה מובילה לשינוי? האם היום אנו מקבלים בראיה מפוקחת את השונה?
סיפור קטן ומיוחד.
אוריקה, קלייר דה דוראס
מצרפתית ,מיכל שליו
הוצאת תשע נשמות, סידרת פטיט 2018